© Annick Lauwers

Openheid en harmonie in de tuin

Elke droomtuin begint met een goed ontwerp. Dit gaat bij Eric Bijl in eerste instantie gepaard met een inventarisatie van wat gegeven is: met welke grondsoort hebben we te maken, hoe is de tuin gelegen, in welke stijl is de woning gebouwd en hoeveel tijd wil de klant spenderen aan het onderhoud van de tuin. We ontmoeten de tuinaannemer bij een van zijn ontwerpen in Nederland.

Alles begint bij het ontwerp

In het landelijke gebied van Numansdorp (NL) achter de dijken van Hollands diep, ploppen rietgedekte, witte villa’s als ‘rising stars’ uit de grond. De basisprincipes van tuinaannemer Eric Bijl waren dan ook nodig voor de realisatie van een moderne leeftuin op deze voormalige akkervelden. “De planning is het halve werk en eens we gestart zijn met de tuinaanleg dan loopt alles vlot en is het fantastisch om te zien hoe het geheel vorm krijgt”, stelt Eric resoluut.

De villa is ontworpen door architect Sjaak Goud. In teamverband werd het tuinproject uitgewerkt. Sjaak zorgde voor het concept en Eric is de rest gaan aanvullen tot in de details. Alles zit op de goede plek, binnen en buiten.

“Net als met de bouw van een huis, moet je geduld hebben met de opbouw van een tuin”. Vervolgt Eric zijn visie. “Planten moeten groeien en je moet permanent corrigeren. Het is een proces, een mooie tuin heb je niet van vandaag op morgen. Wat een tuin helemaal afmaakt? Hiervoor bestaat geen pasklaar antwoord. Wel komt het erop neer de juiste en unieke mix van planten, vormen en materialen te vinden en dit alles te combineren tot een harmonisch geheel waarvan de opdrachtgever het gevoel heeft: dit is mijn tuin!”.

(Lees verder onder de foto.)

Buitenruimte in balans

Dit tuinontwerp straalt openheid en harmonie uit. Het doet de villa alle eer aan. Grenzend aan de terrassen en entree, zijn witte grindvlakken in honingraatstructuur aangelegd die eveneens refereren naar een vakantiesfeer. Er was even twijfel over de kleur van het kwarts. Maar wit verruimt. “Tuinen moeten een zekere lichtheid uitstralen ongeacht het concept op zich. Een tuin mag niet te zwaar overladen zijn”. Dit is een gegeven waar de tuinaannemer graag mee werkt.

Wil je meer lezen over deze tuin? Het vervolg lees je nu in Chic Gardens!
Met krachtige fotografie die je inspireert om van jouw eigen tuin een droomtuin te maken.

» Bestel hier Chic Gardens.

Tekst: Nicole Polet

Geef een reactie