Fotografie: Hans Gorter

Oeverloos genieten

Deze moderne woning ligt in het waterrijke gebied rondom de Reeuwijkse Plassen. Terwijl de renovatie van de complete achtergevel en het interieur van de woning nog bezig was, vonden de nieuwe eigenaren dat de achtertuin niet kon achterblijven. Deze verdiende het om meer bij de woning te passen. Ze schakelden Groenregie in om hun tuinwensen uitgebreid te bespreken.

De tuinarchitecten gingen aan het werk met een plan en al snel kon worden gestart met de realisatie. Het resultaat is deze prachtige oevertuin, compleet met wellnessruimte en sfeervolle zithoeken.

Houten palen en beton als oplossing
Een belangrijke wens van de bewoners, en groot aandachtspunt voor de ontwerpers, was dat de tuin na een aantal jaren niet zou verzakken. Het waterrijke gebied staat hier namelijk om bekend. De bodem kan flink inklinken wat verzakking van verhardingsoppervlakken en erfafscheidingen kan veroorzaken. Als oplossing hiervoor koos de tuinarchitect voor een fundering op lange houten heipalen met betonnen opleggers. Hierop zijn betonvloeren gestort in twee verschillende tuinniveaus. Daardoor konden op het hoogste niveau twee ruime terrassen aansluitend aan de woning worden gecreëerd. Op het laagste niveau, dat direct aansluit aan het vaarwater, bevindt zich een vlonder met hierop een jacuzzi en buitendouche. De vlonder is een prachtige aanwinst in deze oevertuin. Behalve dat het de tuin groter maakt, dient het tevens als aanlegplaats voor de boot. Dit zorgt voor een vloeiende overgang tussen de tuin, het water en de omgeving en geeft de bewoners de mogelijkheid om vanuit hun eigen tuin de natuur in te varen. Op dit niveau in de tuin is waterpret dus gegarandeerd!

Zorgvuldige combinaties
De combinatie van kleuren en de gebruikte materialen zijn zeer zorgvuldig gekozen. De verharding in deze tuin bestaat uit keramische tegels van 60 x 60 cm, welke in drainerend mortel zijn gelegd, en vlonderdelen van composiet. Ook de trap is van dezelfde vlonderdelen gemaakt. Voordeel hiervan is dat de trap niet glad wordt en ook niet verkleurt. Deze verschillende materialen geven ook de verschillende functies weer. Op de vlonder is een comfortabele loungeset met parasol geplaatst en een langgerekt pad van keramische tegels vormt de verbinding tussen de woning en de vlonder bij het water. Het grote tegelterras is ingericht als eethoek met een zwarte buitenkeuken van Boretti.

In alle rust
De tuinarchitect is er heel goed in geslaagd om in deze tuin een sfeer van harmonie, warmte en maximale rust te creëren. In zowel het laaggelegen wellnessgedeelte als in de knusse zithoeken kan in alle beslotenheid worden genoten. Bij de verdiepte jacuzzi geeft een hoge en dicht aangeplante bamboehaag, samen met de steenstripsmuur met buitendouche, alle privacy. Leuk detail om te weten is dat de gekozen steenstrips bij de buitendouche helemaal overeenkomen met de wand van steenstrips boven het moderne keukenblad in de woning. Zo wordt de sfeer van binnen naar buiten toe doorgetrokken en andersom. Een originele zwarte palenwand achter de moderne loungebank zorgt voor een afscheiding met het water en zorgt ervoor dat je met je favoriete drankje in de hand in privésferen helemaal onderuit kunt zakken. Bij regenachtig weer kunnen de dikke kussens van de loungebank met alle gemak worden opgeborgen in de speciaal voor deze tuin gemaakte tuinkast. Een witte tuinkast met houten deuren, die een onderdeel is van een grote witte plantenbak en zorgt voor een vloeiende overgang tussen de twee niveaus. Een goed doordachte functionele overbrugging van het hoogteverschil die tevens voor een gevoel van harmonie in het geheel zorgt. Om op de natte dagen ervoor te zorgen dat het regenwater zijn weg naar de aangrenzende sloot kan vinden, zijn in de betonvloer verschillende uitsparingen gemaakt voor plantvakken. Als vulling voor deze vakken is gekozen voor beplanting die enerzijds een warme sfeer geeft aan de tuin, maar die daarnaast ook weinig onderhoud vraagt. Zodra de duisternis invalt draagt de subtiele verlichting van in-lite ook zeker bij aan de sfeerbeleving in deze buitenruimte en maakt het geheel helemaal af.

In welke plek in deze oevertuin je ook vertoeft, dankzij de voortreffelijke uitvoering kunnen de bewoners en hun gasten er oeverloos genieten.

 

 

Meer lezen over luxe tuinen door de beste hoveniers van Nederland, outdoor design et exclusieve terrasideeën? Bestel Chic Gardens, the Dutch edition 2020.


Fotografie: Hans Gorter

www.groenregie.nl

Geef een reactie