© Henk Dijkman

Monumentaal met kunstige knipoog

Voor het tuinontwerp bij dit statige pand in Nuenen (Nederland) haalde Gert-Jan Schouwenaar van Sparq Tuinen (het vroegere Stoop Tuinen) het onderste uit de kan. Hij verenigde klassiek met modern, en grandeur met speelsheid. Ook een flinke dosis kunst kreeg overduidelijk een plaats in het ontwerp. Hoe kan het ook anders in het dorp waar van Gogh woonde, werkte en zijn stempel drukte.

Het huis combineert een monumentale buitenkant met een verrassend strak en modern interieur. Het historische karakter van de woning bleef behouden, maar het statige werd aangevuld met een vleugje humor en veel kunst. Geen ‘Aardappeleters’, wel veel Kuifje, het stripfiguurtje waarvan de heer des huizes een grote fan is. Kunst vormt de rode draad in de woning, en komt ook in de tuin opvallend aan bod. In de klassieke voortuin pronken karaktervolle paarden en ossenhoofden op sokkels. In de achtertuin staan Kuifje en Bobby guitig te wezen. Maar hét pronkstuk is ongetwijfeld het megagrote schaakspel met kleurrijke, fantasievolle wezens van Clemens Briels.

In deze grote tuin ontmoeten klassieke en moderne tuinarchitectuur elkaar op een spannende wijze. Met veel kunstwerken en een groot zwembad!

Klassieke symmetrie

De voortuin werd bewust klassiek ingericht en vormt een fraaie eenheid met de architectuur van het pand. Het pad dat naar de voordeur leidt, werd aangelegd met oude, gebruikte klinkers. De
beplanting doet de imposante voorkant eer aan. We zien uit de kluiten gewassen taxusbollen en rijkelijk aangeplante lavendel. De witte hortensia ‘Annabelle’ met zijn overweldigende bloeiwijze
past er wonderwel bij. Wie het pad naar dit pand betreedt, voelt meteen dat dit tuinontwerp helemaal klopt, en dat alle verhoudingen perfect symmetrisch zijn. En toch verraadt de strakke aanbouw aan de linkerkant meteen dat deze buitenruimte nog heel wat verrassingen in petto heeft …

Sterke verhoudingen

Naast een heldere opbouw, overvloedig groen en doordachte harmonie, zijn ook verhoudingen en afmetingen cruciaal om een geslaagd ontwerp te smeden. Gert-Jan van Sparq Tuinen schiep een structuur die de tuin interessant maakt en het ontdekken waard vanuit elke hoek. De zijtuin rechts van de woning, waar het kleurrijke schaakspel huist, kreeg een sobere invulling: dolomietgravel, waaiende lampenpoetsersgrassen, een solitaire meerstammige Carpinus betulus, en enkele grootbladige Catalpa – stuk voor stuk bomen en struiken met karakter. Rondom zorgen netjes getrimde leibomen voor rust en privacy.

Outside meets inside

Waar Gert-Jan in de voortuin de nadruk legde op symmetrie en klassieke vormen, zien we inde achtertuin precies het tegenovergestelde. Die is uitgesproken modern en strak, met krachtige ruimtelijke structuren. Met veel verschillende tinten groen, in uiteenlopende hoogtes, en allerlei texturen en bladvormen. De moderne witte aanbouw doorbreekt de klassieke stijl van het huis, en geeft er tegelijk een meerwaarde aan. Gert-Jan trok de hedendaagse look van de aanbouw door in de tuin, zodat de overgang tussen binnen en buiten vanzelfsprekend voelt. Hij gebruikte op de terrassen in de tuin, rond het zwembad en voor de trappen achterin dezelfde keramische tegel als binnen. De eenheid in materialen versterkt de relatie tussen binnen en buiten.

Wil je meer weten over deze tuin?

En ben je benieuwd naar méér exclusieve tuinprojecten? Chic Gardens, the Ducht edition 2021 is een lijvig magazine dat tal van unieke tuinen in Nederland bundelt.

» Bestel nu en laat je inspireren voor je eigen droomtuin!

De nieuwe Chic Gardens Dutch Edition is er!

www.sparqtuinen.nl


Tekst: Peggy Van der Auwera, bewerkt door Nicole Polet
Foto’s: Henk dijkman

 

Geef een reactie