Hout als rode draad

Het familiebedrijf BoGarden uit Stekene is gespecialiseerd in houtbouw. Werken met duurzame houtsoorten is een constante en loopt als een rode draad door al hun op maat ontworpen projecten. Dat kunnen zowel hedendaagse landelijke als moderne minimalistische bijgebouwen zijn. De bijgebouwen fungeren als gastenkamer, wellness- en fitnessruimte, bureel, woninguitbreiding of poolhouse als aanvulling op en passend bij de woning. Zin voor detaillering en een hoge afwerkingsgraad zijn kenmerkend voor BoGarden.

BoGarden werkt met twee teams. Het ene team is gespecialiseerd in moderne bijgebouwen en het andere team neemt de landelijke bijgebouwen voor haar rekening. De oriëntatie van een bijgebouw is zeer belangrijk. Een poolhouse gebruik je voornamelijk in de namiddag en de avond om er van de avondzon te kunnen genieten. De teams bezoeken regelmatig beurzen en volgen de nieuwste trends in architectuur op de voet. In de landelijke stijl ligt de nadruk op authenticiteit en wordt alles op een ambachtelijke manier vervaardigd.

Zwembad met poolhouse
De eigenaars hadden al een prachtig zwembad en een tuin met verschillende niveaus. Wat echter ontbrak was een poolhouse voor de kinderen en kleinkinderen die regelmatig langskomen. Een houten bijgebouw zou ervoor zorgen dat de kinderen niet constant de woning in en uit lopen. Een kolfje naar de hand van BoGarden die naast het zwembad een overdekt terras met buitenkeuken en gezellige zithoek ontwierpen. ’s Avonds kan het gezin genieten van de ondergaande zon en als het nodig is zijn er ook terraswarmers voorzien. Aan de achterzijde hebben de eigenaars een mooi uitzicht. Daarom werd er gekozen voor een glasgordijn en geen volle wand. Links van het overdekt terras werd een berging gemaakt die kan afgesloten worden met een houten schuifdeur. Het houtwerk is uitgevoerd in de duurzame houtsoort Afrikaanse padoek en het witte gedeelte is in pleisterwerk. De terrassen zijn gemaakt met ipé terrasplanken, eveneens een duurzame houtsoort.

Met zicht op de Leie
Dit houten bijgebouw in landelijke stijl is een pareltje en ligt aan de Leie in Sint-Martens-Latem. Het bijgebouw fungeert als poolhouse en is uitgerust met alle mogelijke wellness faciliteiten zoals sauna, douche, toilet. Vervolgens is er ook een open haard en een ingewerkte keuken voorzien. In de mezzanine onder de eikenhouten balken staat een bed. De eigenaars gebruiken deze ruimte als gastenkamer.

De harmonica schuiframen plooien volledig open zodat je een binnen-buiten gevoel krijgt. In de zomer is het er prachtig vertoeven en het zicht op de Leie krijg je er zomaar bij. De buitenbeplanking van het eikenhouten frame is eveneens in eik. Opvallend is dat de planken verticaal aangebracht zijn en niet horizontaal zoals eerder gebruikelijk is. De verticale beplanking geeft een verlengd effect en is volledig in harmonie met het rieten dak. Een goed ontwerp staat of valt immers door de juiste verhoudingen te hanteren. Rebecca Bogaert merkt nog op dat het bijgebouw opgetrokken is in woningbouw en volledig voldoet aan de geldende EPB-normen. Zowel in de winter als in de zomer kan het gezin volop genieten van hun poolhouse voorzien van alle mogelijke comfort.

Bijgebouw met verschillende functies
In samenwerking met aannemer Van Gastel, die het metselwerk voor zijn rekening nam, kwam dit bijzondere bijgebouw tot stand. Bovenop het metselwerk kwam een volledige eikenhouten constructie en een eikenhouten beplanking. Het grote bijgebouw bestaat uit verschillende volumes en daken met verschillende niveaus die in elkaar verweven zijn. Onder de rieten daken bevindt zich een grote zolder die voor allerlei gelegenheden wordt gebruikt zoals vergaderingen of wijnproeverijen. Er is ook een ingerichte keuken en op de benedenverdieping staat een grote, gemetste haard te pronken. De benedenverdieping is tevens de wellness ruimte met regendouche, hammam, sauna en fitnessruimte. Aan de achterzijde is een carport voor twee wagens geïntegreerd in het gebouw. Bedenk een activiteit en ze kan hier plaatsvinden in dit multifunctionele bijgebouw.

Verrassende stadstuin
Een buitenbeentje in de projecten van BoGarden vormt deze stadstuin in het centrum van Mechelen. In de tuin plaatste BoGarden twee aparte gebouwen. In het ene gebouw is een fitnessruimte ondergebracht met wellness gedeelte en het andere gebouw is ingericht als overdekt terras met open haard en keuken om ’s avonds te genieten van het buitenleven. In één van de gebouwen is ook gewerkt met een glasgordijn. Het licht kan er volop naar binnen schijnen en maakt de ruimte helder en luchtig. “We hebben ervoor gekozen om in deze tuin met lichte materialen te werken zoals de witte crépi, om het geheel niet te zwaar te maken. We hebben lang getwijfeld of de moderne gebouwen wel zouden passen bij het authentieke koetshuis er juist naast. Het is tenslotte een totaal andere stijl. Maar door de materialen licht te houden en een houten wand te plaatsen als visuele scheiding tussen beiden stijlen, hebben we rust gebracht in het ontwerp. De houten wand met balken in Afrormosia vormt de link met de houten elementen in Afrormosia in de bijgebouwen”, vertelt Rebecca Bogaert

Bogarden_Lente_2013_035 kopie

Geef een reactie