copyright Peter Baas fotografie

Glooiende grasvelden met organische taxuswolken

Meker Tuinen is een begrip. De naam heeft over de jaren heen zowat de status verworven van exclusief kwaliteitslabel dat garant staat voor high-end tuindesign. In Nederland, maar ook over de landsgrenzen heen, weet dit gevestigde bedrijf uit Nijkerkerveen – met roots in Het Gooi – deze reputatie alle eer aan te doen. Niet alleen het tuinontwerp en de minutieuze uitvoering van het project, maar ook de nazorg en het onderhoud op maat maken het verschil. Een exquise tuin zonder zorgen, dat is het motto.

Dit project brengt ons naar een prachtige en uitgestrekte villatuin in Bloemendaal. Ook al laat Meker Tuinen zich niet in één vakje duwen, toch laat het zeer herkenbare Meker-signatuur zich hier zeker opmerken: een sober tuindesign met organische wolken van groen die het tuinlandschap vorm geven. Grote statements, consistente lijnen en vooral een strakke en hoge afwerkingsgraad… dat is waar je een Meker tuin steevast aan herkent. Zo’n tuin behoeft geen franjes en overdaad, het is de weliswaar schijnbare eenvoud die het hem doet. Schijnbaar, want een tuin van dit kaliber vraagt uiteraard doorgedreven vakmanschap en inzicht. De kunst van het ‘less-is-more’-tuindesign heeft Meker Tuinen zich eigen gemaakt en er zelfs een handelsmerk van gemaakt. Dat zien we onder meer in dit eerste project, een riante villatuin in Bloemendaal. Een tuin die zowel qua stijl als vorm perfect geënt is op de unieke woonst, de omgeving en de persoonlijke wensen van de bewoners.

Golvende snoeivormen
Wat meteen opvalt: het glooiende terrein met de doordacht gepositioneerde taxusvormen. Let op de organische en zeer precieze snoeivormen die golvende bewegingen maken. Het zijn net groen blijvende sculpturen die een zacht en sereen cachet toevoegen aan het tuindesign. Strak maar ook weelderig en knus. Tegelijk zorgen de Pinus bomen, waarvan sommige reeds aanwezig waren op het terrein en andere nieuw werden aangeplant, voor verticaal groen in imposante hoogtes. Een interessante wisselwerking.

Niveauverschillen
Meker Tuinen staat voor tuinaanleg van a tot z. In dit geval nam het ervaren team ook de grondwerken voor zijn rekening. Het kwam erop aan de grote niveauverschillen in het terrein op een interessante manier aan te pakken. En de tuin op een mooie en natuurlijke manier te laten aansluiten bij de verschillende niveaus van de woning. Het resultaat is een glooiend gazon met de allures van een perfect getrimd golfterrein. Achteraan kijkt de tuin uit op de polders met in de verte de duinen en zee. Door de tuin op een natuurlijke manier te laten overvloeien in de omgeving lijken deze polders wel deel uit te maken van het organische geheel.

Sfeer, op elk moment van de dag
Net zoals alles in deze tuin, integreert het zwembad – een realisatie van Stork Zwembaden – mooi in het grotere geheel. Het is een bouwkundig bad met omboording in blauwe hardsteen. De organische en vloeiende lijnen van het groen zijn zelfs doorgetrokken tot in het hardhouten vlonder en zonneterras. ’s Avonds zorgt de zwembadverlichting voor extra sfeer, net als de lichtpunten in de tuin. “Een goed lichtplan betekent een aanzienlijke meerwaarde voor elke tuin”, aldus Bas van Elteren, zaakvoerder van Meker Tuinen. “Vandaar dat wij ook hieraan veel aandacht besteden.”

35 jaar
Hoveniersbedrijf Meker Tuinen bestaat ondertussen ruim 35 jaar, met Bas van Elteren nu zo’n 15 jaar aan het roer. Dit doet hij samen met zijn echtgenote Christel van Riemsdijk die zich onder meer ontfermt over het creatieve ontwerpproces en de projectstyling. Met een team van ondertussen 30 personen voert Meker Tuinen de projecten uit in eigen beheer: van ontwerp en aanleg tot het onderhoud en de nazorg die van groot belang zijn bij projecten van dit kaliber. Daarnaast werkt Meker Tuinen regelmatig samen met grote architecten zoals Kabaz, Marcel Wolterinck, Clairz Interior Design, Brecht Murre Atelier en tuinarchitecten waaronder Erik van Gelder, Studio REDD, Studio-B-Gardens en Studio Wim Verzantvoort.
Voor spraakmakende tuinen met een tijdloze klasse die blijft.

www.mekertuinen.nl

Geef een reactie