Facelift met beton

Fotografie: Kris Dimitriadis – PSG Studio

Tussen stijlvol en stoer
In de residentiële gemeente Brasschaat, met zijn riante villawijken en bosrijke omgeving, ligt een atypische villa verborgen in het groen. Aan de straatkant vrij anoniem en sober, versluierd door de weelderige beplanting. Ook binnen overvalt meteen een gevoel van geborgenheid door de manier waarop de ruimtes zijn ingedeeld, haast sculpturaal. Vanuit de woonkamer met aanpalende leefkeuken geniet je van een weids zicht op de tuin.

De vrij recent vernieuwde aanbouw loopt naadloos over in een royaal terras. Als de gigantische raampartij is opengeschoven, versmelten binnen en buiten tot een aantrekkelijk en harmonisch universum. Een ruimte die zijn grootsheid dankt aan de betonnen vloerplaten, subliem verzonken in het groen.

Een maatje meer

De eerder klassieke tuin met grote graspartij is overwegend sober. Een zee van groen zo ver het oog reikt, omzoomd door hoge bomen die inkijk onmogelijk maken. Een privéoase waarin rust en ruimte de hoofdrol spelen. Nochtans is het niet zozeer de beplanting die de ruimte domineert. Het groene canvas van de tuin krijgt karakter door de platen in XL-formaat van het terras. Circa 100 m2 vloerplaten vormen de ruggengraat van de buitenkamer. Een betonnen surplus als esthetisch expressiemiddel. Niet koud en saai, wel robuust en levendig.

 

Beton wordt branché

Beton maakt al een tijdje furore in huis en tuin. Het is als het ware gerehabiliteerd en gepimpt. Van louter functioneel en industrieel tot een fraai en veelzijdig materiaal. Dat vonden ook de bewoners van dit huis. Ze waren op zoek naar een alternatief voor keramische tegels. Iets dat sterk en duurzaam is, leeft en mooi veroudert. Iets wat de klassieke tuin zou complementeren. Er werd dus bewust niet gekozen voor betonnen tegels met een gepolijste of keramische look. De bewoners vielen als een blok voor de Eurodals: stoere ‘grote jongens’ die voor een fenomenaal effect zorgen en die klassiek en industrieel verzoenen.

Robuuste rust

Voor de aanleg van het terras werd gekozen voor vloerplaten van 2 bij 2 meter in antracietgrijs. De grootte van de Eurodals benadrukt de omvang van het terras: hoe groter de plaat, hoe meer rust het geheel uitstraalt. De natuurlijke ‘imperfecties’ van het materiaal doen geen afbreuk, maar vormen precies de toegevoegde waarde. Perfectie is saai. De subtiele kleurverschillen en nuances zijn eigenzinnig en een tikkeltje speels. Ook rond het zwembad werd voor hetzelfde materiaal gekozen, op maat gemaakt en met ingebouwde verlichting. De ‘flat round’ inox ledlampjes dienen als sfeerverlichting en liggen mooi verzonken in het beton. Ook de skimmers (afzuigpunten) van het zwembad zijn netjes in de buitenvloer ingewerkt, net als de verankeringspuntjes voor het afdekzeil.

Een streepje hout

Voor het overdekte gedeelte van het terras werd gekozen voor een contrasterende vloerbekleding in hout. De lange smalle planken steken mooi af tegen de massieve vloerplaten en bakenen deze ruimte af als loungegedeelte. Hier is het goed vertoeven, zelfs als het weer niet helemaal meezit. Met buitenverwarming kan het terras zelfs als wintertuin dienen. De tuinmeubelen zijn van Life Outdoor Living, een innovatief merk dat op een bijzondere manier vormgeeft aan weerbestendige materialen. Het grote, knusse hoeksalon heeft een weerbestendige bekleding in taupe en een fraai onderstel, een echt schouwspel van materiaalkunst. De witte kussentjes lichten het geheel op en gaan een dialoog aan met de witgeverfde bakstenen muur. Hier zijn geen toeters en bellen nodig om een gezellige sfeer te creëren. De meubelen stralen een en al zen uit.

Ook de ligzetels aan het zwembad en de tafel met gietijzeren stoelen zijn van hetzelfde merk. De herhaling van materialen en kleuren draagt bij tot de rustige sfeer. Het hout nestelt zich genoeglijk in de nabijheid van de industriële ondergrond en laat zich gewillig bewonderen. Vanop het terras heb je een mooi overzicht van de tuin, die sober en bijna spartaans is ingericht. De bomen zorgen voor een mooi schaduwspel in de zonnige tuin en creëren geborgen zitplaatsen met teakhouten banken.

Grenzen verleggen

De uit de kluiten gewassen Eurodals zijn echte blikvangers in deze tuin. Kanjers van formaat, maar ook functioneel en esthetisch onovertroffen. Hoewel hun industriële look ze vooral gegeerd maakt in zeer moderne en strakke tuinen, tonen ze ook in deze klassieke tuin hun meerwaarde. Ze maken de omgeving strakker en meer gestileerd, zonder al te koel of minimalistisch te worden. Hun industriële karakter wordt getemperd door het rijkelijke groen en de warme houtaccenten. De tuin is als het ware geüpgraded door de slimme toepassing van een veelzijdig materiaal met exclusieve eigenschappen. De ‘grondlegger’ van de sierbestrating heeft creatieve grenzen verlegd. Het resultaat mag er wezen.

 

 

 

 

Geef een reactie