Ongekunstelde esthetiek met vakantiesfeer

In de Gentse deelgemeente Drongen boetseerde de Leie een pittoresk landschap waar het heerlijk wandelen en fietsen is. Nóg heerlijker: hier langs het water wonen. Tuin- en landschapsarchitect Stijn Cornilly liet de buitenruimte van deze gerenoveerde villa mooi aansluiten bij de vernieuwde woning en het omringende natuurschoon.

Natuur op z’n mooist

Stijn gaat er prat op om het beste uit de natuur naar boven te halen. Hij besteedt daarbij veel aandacht aan de relatie tussen huis, tuin en omgeving. Hij neemt alle wensen van de opdrachtgevers mee in zijn ontwerp en zorgt voor een vlekkeloze uitvoering van concept tot aanleg en onderhoud. Ontwerpen van zijn hand zijn herkenbaar aan strakke lijnen en een organische invulling. Aan trends heeft hij een broertje dood: zijn tuinen zijn van een tijdloze en ongekunstelde schoonheid. Daar gaat weliswaar veel denk- en doewerk aan vooraf.

Luisterrijk langs de Leie

Na de renovatie van het huis bracht de binnenhuisarchitect het koppel in contact met Stijn. Ze vertelden hem over hun wensen, waarna hij die vertaalde in een ontwerpvoorstel. De belangrijkste eisen: het magnifieke zicht op de Leie vrijwaren, een zwembad met poolhouse bouwen en een vakantiesfeer creëren. De tuin moest ook onderhoudsvriendelijk zijn en het hele jaar door een boeiend beeld bieden. Gezien de grootte van het project, pakte Stijn het gefaseerd aan. Het grootste deel werd vorig jaar gerealiseerd. Nu is het de beurt aan de voortuin.

Niveauverschillen benutten

De tuin omvat bij benadering 3000 vierkante meter, waarvan het grootste deel zich achteraan bevindt. De woning ligt hoger dan de tuin zodat je ook van binnen op het water uitkijkt. Het bestaande niveauverschil bleef behouden en zelfs nog extra in de verf gezet. In de tuin zelf voorzag Stijn trappen: die beginnen vanaf de woning naar het aanpalende terras en zo verder tot aan het zwembad. Daarna ‘stroomt’ de glooiende graszone verder tot aan de ponton waar de motorboot ligt aangemeerd. Hoewel de Leie veel volk trekt en er ’s zomers regelmatig bootjes voorbijvaren, hebben de passanten geen inkijk. Het hoogteverschil weert pottenkijkers, terwijl de bewoners wél onbelemmerd zicht hebben op het water.

Meer weten over deze tuin?

De volledige reportage en alle tuinfoto’s vind je terug in de voorjaarseditie van Chic Gardens. Bestel hier deze editie met gratis verzending!

www.stijncornilly.be

Tekst: Peggy Van der Auwera

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: