© „onzon “ / Shutterstock

Een stalen aanbouw als eyecatcher

Staal is een populair bouwmateriaal. Het materiaal heeft enorme voordelen ten opzichte van beton en hout, niet alleen bij de bouw van geheel nieuwe gebouwen, maar ook bij een stalen aanbouw.

Sommige zijn duidelijk: staal is veel lichter en gemakkelijker te hanteren dan beton en tegelijkertijd veel duurzamer dan hout. Bovendien heeft een stalen constructie minder bouwmateriaal nodig dan een betonnen constructie, wat de kosten verlaagt en de hoeveelheid vuil die tijdens de bouw ontstaat, vermindert.

Stalen onderdelen worden daarnaast vaak direct afgewerkt geleverd of gemakkelijk ter plaatse bewerkt. Deze bewerkingsprocessen bij staal, zijn vaak veel schoner dan het mengen van beton of het zagen van hout. Het milieu heeft daarbij ook baat bij het gebruik van staal, omdat gebouwen die van dit robuuste materiaal zijn gemaakt zeer duurzaam zijn. Zelfs als de structuren één keer worden afgebroken, kunnen de gebruikte stalen liggers direct worden hergebruikt zonder dat ze opnieuw moeten worden gesmolten. Een dergelijke toegevoegde waarde na een sloop is in geen enkele betonconstructie te vinden. Houten onderdelen moeten ook regelmatig worden vervangen en zijn in alle opzichten gevoeliger dan staal.

Ook is het bestellen van verschillende soorten staal vaak nog eenvoudiger dan het gebruik ervan in de constructie zelf.

Door de reeds beschreven voordelen (gewicht, hanteerbaarheid) biedt staal veel meer vrijheid in het ontwerp van de uitbreiding en de buitenvormen dan een betonnen variant. Veel architecten beschouwen de combinatie van staal en glas vandaag de dag als modern – niet alleen vanwege de bovengenoemde duurzaamheid, maar ook vanwege de open en futuristische feeling die het materiaal met zich meebrengt.

Auteur: Marie Schmitt

 

Geef een reactie