© Clin d'Oeil by Dieter Anseeuw

Een nieuw groen hart voor Alex en Kathleen

Een uniek project vraagt om bijzondere aandacht. Dat kreeg de 2.300 m² grote tuin van Alex en Kathleen in Lochristi. Na een grondige renovatie zorgde Buitenburo voor een nieuw groen hart. De tuinarchitect liet de tuin uit zijn grenzen breken en met oog voor luxe én de natuur dynamisch aansluiten bij een uiterst moderne woning.

Het gewaagde en creatieve ontwerp van Wouter François, oprichter van Buitenburo, haalde de verborgen kwaliteiten van de tuin tevoorschijn en ging voor een heel wat betere integratie van de woning in de tuin en een link naar het landschap. Een eindeloos uitzicht moest behouden blijven in combinatie met de maximalisatie van de privacy. Door het plaatsen van een weelderig begroeide heuvel achteraan gaat de tuin op in de achterliggende weilanden en blijven de vergezichten bewaard. Om de privacy te garanderen koos Wouter voor solitaire heesters, siergrassen, bloembollen en vaste planten.

De magische puzzel van groeihoogtes tot plantafstanden werd tiptop aangelegd door familiebedrijf Tuinen François, waarvan de papa en broer van Wouter aan het roer staan.

Planten schieten tekort

De tuin moest een tweede woonkamer worden met dynamische plantvakken en zoveel mogelijk bloemen en kleuren. Wouter koos ervoor om het grote grasveld, de oprit en het terras opnieuw in te delen met 4 vakken van cortenstaal. Per vak, ruim 24 verschillende soorten planten in harmonie met elkaar. Het resultaat is een levendige zee van groen en polychrome bloemen waar massaal vlinders, bijen en andere insecten op afkomen.

“We moeten meer en meer planten aanreiken die bijen nodig hebben. Want wij hebben hen nodig.”

Een tuin om in te dromen, ontspannen en ontvluchten aan de dagelijkse beslommeringen. Wouter weet tuinen op te vrolijken met een esthetisch principe.

“Tuinontwerpers en -aannemers leggen nog te vaak hun focus op de verharding. Begrijp me niet verkeerd, verharding moet passend en functioneel zijn. Maar als er meer budget gaat naar beplanting, kan elke tuin een bloeiende, natuurvriendelijke bron worden. Verschillende planten zorgen voor een maandelijkse vernieuwing in de tuin en maximaliseert de biodiversiteit, met als resultaat een exponentiële groei van de bijenpopulatie.”

“Want door enkel en alleen bijenhotels te plaatsen, gaan we er niet geraken. Stel je voor dat de wereld vol staat met hotelresorts, maar geen mensen om deze te vullen. We moeten meer en meer planten aanreiken die bijen nodig hebben. Want wij hebben hen nodig.”

Mee met de tijd

Er was vooral vraag om kleur te brengen bij uitkijk vanuit de woning.

Wouter: “Ik combineer graag planten met hun kleuren en structuren. Onze visie is heel transparant: een plantvak moet gewoonweg zoveel en zolang mogelijk bloeien met verschillende soorten die
het liefst allemaal op andere tijdstippen hun visueel hoogtepunt bereiken. Inspiratie aangereikt door ontwerper Piet Oudolf is in deze vanzelfsprekend niet ver weg. Tuinarchitectuur evolueert mee met hoe mensen leven en ze met hun tuin omgaan. Een prairieborder is een passend antwoord, want het effect ervan is mooi van vroeg tot laat in het jaar, zonder dat er veel onderhoud nodig is.”

Vrijheid sfeer

Transparantie is het sleutelwoord om vergezichten vanuit de woning te behouden. “Voor beplanting van de heuvel koos ik voor Deschampsia cespitosa met daar rond de iets lagere Deschampsia cespitosa ‘Goldtau’. Grassen bieden voldoende openheid en doorzicht. En ze vormen een natuurlijke barrière tegenover de onderliggende vaste planten. De laaghangende aren zweven over de onderliggende beplanting, bestaande uit een mix van Perovskia, Persicaria, Rudbeckia, Verbena, Cornus, Echinacea, Stipa, Anemone nemorosa”.

Wouter slaagde erin om een grote oppervlakte evenwichtig in te vullen, met een ontwerp dat een hommage brengt aan de natuur. Het resultaat is een onderhoudsvriendelijke en polyvalente landschapstuin met ruimte voor ontspanning, beleving en entertainment. De bewoners hebben nu een buitenruimte om u tegen te zeggen.

Buitenburo | www.buitenburo.be
Tuinen François | www.tuinenfrancois.be

Laat je inspireren door Chic Gardens

Zag jij de laatste nieuwe editie van Chic Gardens al? De nieuwe Chic Gardens najaar 2021 staat boordevol unieke en exclusieve buitenruimtes, aan jou om ze te ontdekken!

Bestel nu in de Chic Gardens Bookshop & laat ‘m gratis thuis leveren.

Nu verkrijgbaar in de Chic Gardens Bookshop: Chic Gardens najaar 2021

» Profiteer nu!

Tekst: Nicole Polet
Fotograaf: Dieter Anseeuw – Clin d’Oeil

Geef een reactie