© Royal Botania

De nieuwe luxe van duurzaam tuinmeubilair

Waar poolhouses en designtuinmeubelen vroeger als statussymbool golden, lijkt de standaard nu verlegd naar een nieuwe luxe bestaande uit duurzaam tuinmeubilair. Belgische outdoor-meubelspecialist Royal Botania trekt resoluut de kaart van eerlijk en duurzaam ondernemen.

Een gewaardeerd man is er twee waard

Om volmaakte producten te garanderen en de controle over elke afzonderlijke stap van het productieproces en de werkomstandigheden te behouden, koos Royal Botania er in 2002 voor om een eigen productiefaciliteit op te richten in Thailand, net buiten Bangkok. Zo’n 400 medewerkers zorgen er dagelijks voor dat elk meubel dat de fabriek verlaat de merknaam Royal Botania waardig is. Onder één dak van 13.000 m2 biedt het Belgische label haar werknemers (waaronder lassers, wevers, slijpers, technici, kwaliteitscontroleurs en monteurs) niet alleen een gezonde werkomgeving en gratis maaltijden aan, maar ook gratis huisvesting voor hen en hun familie op de productiesite zelf. Medische zorg, Engelse les, sportactiviteiten en een kleuterschool voor de kleintjes maken van het Thaise Royal Botania-team een gelukkige gemeenschap. Het label is er dan ook van overtuigd dat mensen zich gewaardeerd moeten voelen om gemotiveerd en gefocust te kunnen werken.

Give & teak

Hout wordt vaak onterecht geassocieerd met ontbossing en dus als ‘niet milieuvriendelijk’ bestempeld. Maar door de enorme stabiliteit, weerstand tegen de elementen en de aantrekkelijke kleur en structuur is teakhout echter – als één van de nobelste houtsoorten – een uiterst duurzaam en slijtvast materiaal in gebruik. Om die gebruiksvriendelijkheid en het teeltproces op één groene lijn te krijgen, zorgt het Royal Botania-team voor een volledige traceerbaarheid van hun teakhout. In 2011 richtten ze bovendien de Green Forest Plantation Co op: een plantage van ongeveer 200 hectare waar tussen 2011 en 2014 al meer dan 250.000 teakbomen werden geplant. Daarmee geeft Royal Botania dubbel zoveel terug aan de natuur als dat ze ooit voor hun productie zullen nemen. Zo kunnen ook toekomstige generaties van deze natuurlijke schat (de Tectona Grandis) genieten.


Over Royal Botania

Begin jaren 90 sprong Kris Van Puyvelde in het diepe met een concept van luxueuze tuinmeubelen uit Indonesië. Een verfijning die toen nog enkel binnenshuis bestond. Al snel werden eigen collecties met koninklijke klasse ontworpen: een combinatie van hoogstaande kwaliteit en vernieuwend design. Daarna volgden buitenverlichting, badkamermeubilair en naast teak ook meubelen in roestvrijstaal, aluminium en synthetische vezels. Ondertussen telt Royal Botania wereldwijd 800 medewerkers waarvan onder meer 50 in het hoofdkwartier in Antwerpen en 400 in de productiesite nabij Bangkok. Door die in-house-productie en het eigen designteam blijft het merk heel dicht bij haar kernwaarden – esthetiek, ergonomie en engineering – en bouwde het wereldwijd een sterke reputatie op. Niet enkel qua design maar ook op ecologisch vlak zet Royal Botania de toon: meubelen worden uitsluitend vervaardigd uit teakhout dat volgens de ‘sustainable forest’ policy van WWF wordt beheerd. En in 2011 zette ze de Green Forest Plantation Co op en plantte in de drie jaar die daarop volgde meer dan 250.000 teakbomen.

Op zoek naar duurzaam tuinmeubilair? Bezoek de website www.royalbotania.com.

Geef een reactie