© Kathleen Demey

Dakterras met uitzicht over duinen en zee

Aan de kust wordt soms verrassend creatief omgesprongen met gebouwen die onopgemerkt aan je voorbijgaan door hun alledaagse uiterlijk. Niets bijzonders aan dit appartement zou je denken? De gestroomlijnde daktuin gerealiseerd door Atelier Artisjok brengt je vast op andere gedachten.

“Het was lange tijd een droom om een dakterras te vinden met uitzicht over duinen en zee”, vertellen de bewoners van deze plek in Nieuwpoort. Tijdens een lange zoektocht botsten ze op een eerder banaal appartementencomplex van de jaren 90. Maar eens boven waren ze verrast door het potentieel van het dakterras met uitzicht op het duinengebied. “Verouderd dat wel, maar wij konden alles volledig indelen en afwerken naar onze zin”.

Om er een heldere en aangename buitenruimte van te maken, waren een aantal structurele aanpassingen nodig. De bewoners spraken verschillende tuinarchitecten aan maar voelden vooral een klik met een nieuwe ster aan het tuindesign firmament. Peter Duerinck van Atelier Artisjok, even gedreven om het beste uit zichzelf te halen.

Combinatie van functie en techniek

Atelier Artisjok kwam origineel en innovatief uit de hoek. Het ontwerp viel in de smaak. “Toegegeven, ik stond op het troosteloze terras van oude silex tegels een moment verdwaasd om me heen te kijken. De grijze dag met zeemist hielp ook niet echt om me te doen geloven dat ik dit kon transformeren met de allure van een daklounge in New York”, vertrouwt Peter ons toe.

De uitdaging was niet alleen technisch van aard. Het is een evenwichtsoefening tussen uitzicht en privacy, open en gesloten, windbeschutting en exterieurkarakter. Alles in het teken van het onbezorgd genieten.

Strandtinten

De buitenruimte is nu een architecturaal spel van niveaus in zuivere lijnen waardoor de grens vervaagt tussen terrasverharding, tredes en loungebanken. Het ademt welbehagen en schoonheid uit.

De tuinarchitect koos voor een licht genuanceerd palet van materialen en kleuren; geïnspireerd op de tinten van het Belgische zeelandschap. Gelakt aluminium is een geliefd product uit het atelier Artisjok omwille van onbegrensde mogelijkheden. Niet de constructieonderdelen, maar alle plantenbakken inclusief kraanwerk, buitendouche en maatwerk spiegels zijn bekleed met een ‘crocodile’ lakstructuur. Ook de vloer in bamboecomposiet draagt bij aan de beach vibe.

Verder lezen?

» Bestel hier Chic Gardens & kom meer te weten over deze daktuin!

Tuinarchitect: www.atelierartisjok.be


Tekst: Nicole Polet
Fotografie: Kathleen Meyer

Geef een reactie