Avantgarden zwicht voor evenwicht

Met een naam als Avantgarden bekennen de Wijnegemse tuin- en landschapsarchitecten meteen kleur: ze gaan buiten het geijkte repertoire. Het experiment is echter nooit een doel, maar hooguit een middel om unieke tuinen te realiseren. Met een perfect evenwicht tussen esthetiek en functionaliteit, ongeacht de sfeer van de tuin – van hedendaags en klassiek tot landelijk en historisch.

Fotografie - Mich Verbelen
Fotografie – Mich Verbelen

Verleiden met symbiose
Tuin- en landschapsarchitecten Peter Adams en Luk Logist richtten Avantgarden op in 1980. Ondertussen vervoegden ook Marc Verhoeven en Bart De Keyzer als junior partners het team. Sinds zijn ontstaan realiseerde Avantgarden meer dan 2000 residentiële en publieke projecten in binnen- en buitenland. De firma is een toonaangevend studie- en ontwerpbureau met een palmares om u tegen te zeggen. En met een benijdenswaardige reputatie. Die danken ze aan hun expertise en hun creativiteit, maar bovenal aan hun resultaatgerichte visie. Elk ontwerp is de ultieme symbiose van drie variabelen: architectuur, omgeving en opdrachtgever.

Architectuur van het geluk
In zijn ontwerpen streeft Avantgarden naar een boeiende mix van architecturale vormgeving en natuurlijke invulling met oog voor duurzaamheid en ecologie. Er wordt zoveel mogelijk met inheems groen gewerkt. En ook met cyclisch hergebruik van planten, grondstoffen en materialen. Die eerbied voor de natuur uit zich in een bijzondere zintuiglijke ervaring. Een ontwerp staat als het ware in dienst van het landschap en is een zegen voor de omgeving en zijn toeschouwers. Of het nu gaat om een smalle stadstuin of een gigantische lap grond, de buitenruimte moet in eerste instantie leefbaar en genietbaar zijn. De architect is geen decorateur, maar de vormgever van de buitenruimte die in alle seizoenen magisch is. In het ene ontwerp domineert het landschap; in het andere overheersen persoonlijke accenten. Het ene is basaal en herleid tot de essentie; het andere een explosie van indrukken. Alles kan en mag, behalve schraalheid en gebrek aan identiteit.

Fotografie - Mich Verbelen
Fotografie – Mich Verbelen

Omgeving dicteert beleving
Tuinen maken steeds meer deel uit van de woning. Daarom ligt de focus van een ontwerp vaak op de ruimte dicht bij de woning. Tuinen reflecteren ook de architectuur en de stijl van de woning waarbij ze horen. Ze verlengen de woning en de tijd die men buiten spendeert. Daarom bevinden de ontwerpen van Avantgarden zich op het snijvlak van architectuur en natuur. Met veel respect voor de omgeving en een gevoelige omgang met het landschap. Zoals de avant-garde oorspronkelijk de voorhoede van het leger was, is de tuin de voorhoede van de woning. Samen vormen ze een microlandschap waarin de bewoners op verhaal komen. En omdat Avantgarden zijn geschiedenis en zijn pappenheimers kent, zijn we in staat om élk verhaal te interpreteren volgens hedendaagse normen. En om elke stijl te actualiseren in harmonie met zijn omgeving.

Opdrachtgever bepaalt concept
Avantgarden haalt zijn inspiratie uit ontelbare tuinreizen en uit het leven zelf. Want architectuur is onlosmakelijk verbonden met maatschappelijke, culturele en andere contexten. Maar naast het brede perspectief van waaruit wij onze visie ontwikkelen, is de opdrachtgever onze grootste inspiratiebron. Tuinen met karakter zijn tuinen die aansluiten bij úw karakter, úw levensstijl en úw wensen. Samen met de context van de tuin – beplantingsmogelijkheden – vormen die zaken de basis voor een hoogst persoonlijk ontwerp. Van een groene daktuin of een bruisend stadsterras tot een historisch geïnspireerd landschap – élk ontwerp is een magnum opus.

Avantgarden – Wijnegemhof 1 – 2110 Wijnegem
Tel : 03 / 353 68 64 – www.avantgarden.be

 

Geef een reactie