Een ode aan flora en fauna
Mensen weer dichter bij de natuur brengen, dat is de missie van Jan Kok Tuinarchitectuur. Een tuin die leeft en ademt, en waarin planten en dieren elkaar versterken. Een buitenruimte waar je de waarden van flora en fauna kunt herontdekken. Zo creëer je niet alleen schoonheid, maar ook een diepere verbinding met de omgeving. De perfecte plek om elke dag de rust en vitaliteit van de natuur te ervaren.
Als tuin- en landschapsarchitecten ontwerpen Jan Kok en Els Boermans natuurlijke, tijdloze tuinen, rekening houdend met de wensen van de opdrachtgever. “Ruimte, rust, verrassing, verbazing, samenhang en architectuur zijn voor ons de elementaire sleutels tot een succesvol tuinontwerp. De tuin is immers een schatkamer van kleuren, geuren, beelden en gebeurtenissen.”
TUINPASPOORT
Ontwerper: Jan Kok en Els Boermans van Jan Kok Tuinarchitectuur
Oppervlakte: 3200 m²
Stijl: landschapstuin
Locatie: Olmen
Belangrijkste beplanting: bloemrijke borders en bloemenweides
Bodem: zandleemgrond
Leeftijd: 2 jaar
Verharding: schelpen en Griekse kavalas-flagstones, Belgisch natuursteen blokken
Verlichting: Stic 70 Spike
Bewatering: Rain Bird
Allround ervaring
Jan Kok Tuinarchitectuur is opgericht in 2004 door Jan Kok en Els Boermans. Beiden zijn als landschaps- en tuinarchitect afgestudeerd in Vilvoorde. Els behaalde bovendien het diploma van master in landschapsarchitectuur. “Onze jarenlange werkervaring hebben wij verworven bij ontwerp-, studie- en adviesbureaus in Nederland en België.” Naast een degelijke planten- en materialenkennis, beheersen Jan en Els de technieken van de uitvoering van tuinplannen in de praktijk. Zij staan echt in voor de totaaluitvoering van volledige projecten dus. De liefde voor natuur vertaalt zich in hun tuinen. “Een tuin is continu in beweging, het is dan ook belangrijk om deze met de juiste begeleiding op te volgen.”
Terug in de tijd
In de met klasse gerenoveerde en comfortabel ingerichte hoeve van Jan en Els treffen we een oude balk aan met inscriptie 1630. Bij aanvang was de achtertuin volledig overwoekerd en niet toegankelijk. Bij het maken van het ontwerp hebben Jan en Els de grote bomen gevrijwaard en ze zo de ruimte gegeven om mooi uit te groeien. Rondom de bestaande bomen is dan het tuinontwerp ontstaan.

Vakmanschap
De natuur is veel meer dan geur en kleur. “Daarom hebben we een tuin gecreëerd met planten die insecten, vogels en andere fauna accommoderen.” Daar zijn ze bijzonder goed in geslaagd, want naast bijen, vlinders en libellen maken boomvalken, haviken, hazen, vossen en vleermuizen maar al te vaak hun opwachting in deze tuin. Naast de beplanting springt het project eruit door het vakmanschap dat te pas kwam om de verhardingen, zwemvijver, moestuin, kippenren en ander schrijnwerk te verwezenlijken.
Met het bos verzoende tuin
Dicht bij het pand is de tuin eerder gecultiveerd, maar hoe verder weg, hoe natuurlijker de beplanting wordt met bloemenweides en rijkgevulde plantenborders. Er is een inspanning gedaan om het groen van het bos binnen te trekken als deel van de tuin. Iets wat prachtige uitzichten oplevert vanuit de woning en vanop de terrassen. Aan de woning vertrekt een wandelpad. Rechts leidt het naar een terras bij de zwemvijver, een serre en een kippenren. Links kom je uit bij het centraal gelegen hoofdterras, met een robuuste boomstamtafel en een schaduwdoek gespannen tussen palen uit robiniahout.

Organisch zwemgenot
De absolute ster van de tuin is ongetwijfeld de downflowzwemvijver, die als een grote plas tussen een aantal bomen ligt. De organische vorm is aangepast om de wortels van de bomen niet te beschadigen. De zwemvijver beschikt over twee filterzones. Een helofytenfilter met planten zoals pijlkruid, snoekkruid, Engelse munt en kalmoes, die het water op natuurlijke wijze reinigen. Een tweede, kleinere filterzone is ingericht met blauwe en roze Japanse iris en andere planten die de natuurlijke uitstraling van een oever nabootsen.
Bezige bijen
Aan de bosrand en het belendende weiland is gewerkt met streekeigen plantgoed zoals Myrica, Rosa rugosa en Salix. De overige plantvakken bestaan uit vaste planten die van het vroege voorjaar tot het late najaar voor bloei zorgen. Daarnaast zijn grote flarden van het gazon beplant met bloembollen van 11000 krokussen, 1500 botanische narcissen en 700 graslelies. Jan Kok heeft bewust gekozen voor biobollen zonder spuitresidu, zodat de bijen er daadwerkelijk iets aan hebben zonder gezondheidsrisico’s. Het is dan ook niet ongewoon dat de tuin al in februari vol hommels zit.

Band met de natuur
Het is hier een bijzondere ervaring om te zwemmen tussen de bloemenweides en waterplanten. De serre en moestuin laten toe om bijna het hele jaar uit eigen tuin te oogsten en eten. Verbondenheid met de seizoenen en de natuur in alle mogelijke facetten, wat een luxe!
Sfeer met kunst
Jan Kok heeft een passie voor (roof)vogels, en zo is dit kunstwerk tot stand gekomen in samenwerking met Bruno Plaghki. Bruno maakt unieke objecten in brons en staal, duurzaam en weerbestendig. “De sculpturen scheppen een zekere sfeer. Gevoed door fantasie, innerlijke verbeelding en de wens die om te zetten in solide materie. Kunst als projectie van een waarneming of een vormgegeven gevoel.” Het tweedelige werk is zo gepositioneerd alsof de havik van over de weides de tuin binnenvliegt om het konijn te vangen …
Jan Kok Tuinarchitectuur
www.jankok.be

Verwen jezelf met nog meer tuininspiratie!
Abonneer op CHIC GARDENS en ontdek meer tuinreportages, lifestyle-tips en fashion voor je buitenruimte.
Tekst: Reine Driesen & Patrick Retour
Foto’s: Kurt Dekeyzer – studioPSG.be