Sferen beleven in riante ‘hoevetuin met lef’

Je weet niet waar eerst te kijken, zoveel heeft deze inspirerende en riante tuin in Barendrecht voor ons in petto. Dit project was dan ook een kolfje naar de hand van gedreven tuinontwerper en projectbegeleider Peter van der Velden en Munter Tuinprojecten.

Munster Tuinprojecten is het hoveniersbedrijf dat voor de realisatie van deze groene weelde instond. Al wandelend ontdek je nieuwe sferen die naadloos in elkaar overgaan en voor een boeiend en evenwichtig totaalbeeld zorgen. Het resultaat: een eigentijdse ‘hoevetuin met lef’, waarbij natuur en ontwerp versmelten en die de landelijk geïnspireerde woning alle eer aandoet.

Voor elkaar gemaakt
“Al in een vroeg stadium werd ik bij dit project betrokken”, steekt tuinontwerper Peter van der Velden van wal. “Terwijl de bouwkundig architect nog bezig was met het verfijnen van de woningplannen, kon ik al aan de slag met het tuinontwerp.” De synergie tussen beide vakspecialisten resulteerde in een totaalbeeld dat klopt, voor de volle 100 procent. Peter: “Ik zie de tuin als een ‘verbindende’ buitenkamer, tussen wooncomfort en grillige natuur of omgeving. En als er bij het finetunen van de woningplannen ook nog eens rekening gehouden wordt met het tuinontwerp, dan komt dit het resultaat alleen maar ten goede.” Zo werd er, na het bekijken van het virtuele 3D-tuinplan, beslist om extra ramen te voorzien in de woningerker die uitkijkt op de plantenzone van de zwemvijver. Voor een optimale zichtlijn en een nog grotere belevingswaarde, eveneens vanuit de woning van waaruit de bewoners de vier seizoenen in al hun pracht kunnen ervaren. Huis en tuin, voor elkaar gemaakt.

Kleinschalig bouwproject met hoevewoningen
Een woning staat nooit op zich en hier al zeker niet. Er is altijd de omgeving om rekening mee te houden. Bovendien maakt het huis in dit geval deel uit van een kleinschalig bouwproject dat vijf stijlvolle hoevewoningen omvatte: dit hoofdgebouw dat een eigentijdse interpretatie brengt van de riante boerenhoeve en aanvullend nog vier schuurwoningen in dezelfde landelijke stijl. Toen de bouwwerken en tuinaanleg al volop in uitvoering waren, zag de opdrachtgever de gelegenheid om de tuin uit te breiden met twee achterliggende bouwkavels. Hierdoor werd de beschikbare oppervlakte voor de tuin zo goed als verdubbeld. Het kwam er op aan om flexibel in te spelen op de nieuwe situatie en het ontwerp ‘naadloos’ uit te breiden. Opdracht geslaagd! Het geheel oogt alsof het altijd al zo de bedoeling was. De bijkomende ruimte bood ook nieuwe mogelijkheden. Zo werd er achteraan een extra bijgebouw voorzien in de vorm van een hooiberg passend in de stedenbouwkundige opzet. Of hoe zelfs de berging hier helemaal binnen het thema past.

Traditionele hofstede
Net als bij een traditionele hofstede of boerderijtuin werd de tuin hier opgedeeld in verschillende zones: een boomgaard met fruitbomen, strakke bordervlakken die – als in een moestuin – de vorm aannemen van kweekbedden en een bloemenweide met inheemse kruiden en een speels slingerend gemaaid pad er doorheen. In de lente garanderen de bloembollen bovendien een kleurenspektakel waar je instant gelukkig van wordt. “In mijn ontwerp houd ik maximaal rekening met de belevingswaarde van de tuin tijdens alle seizoenen, dus niet alleen in het voorjaar of de zomer”, aldus de tuinarchitect. “Zo geniet je altijd van variatie en trakteert de tuin jou het hele jaar door op iets nieuws.”

Goed gedoseerde ‘tuinbezetting’
Peter van der Velden creëert een tuin als een ware ‘groencomponist’, met veel oog voor een goed gedoseerde bezetting waaronder we zowel de beplanting, verharding als overige materialen verstaan. Naast de strakke borders en natuurlijke bloemenweide noteren we een rustig vlak met siergrassen waartussen enkele speelse maar weliswaar perfect gesnoeide buxusbollen opduiken. Let ook op de meerstammige bomen die her en der schijnbaar willekeurig in het tuinlandschap ‘gestrooid’ werden en voor extra groen in de hoogte zorgen. En dan is er uiteraard nog het strak gemaaid gazon en de fruitbomen die de indruk geven hier al jaren te gedijen en hun vruchten af te werpen. Door te kiezen voor oude bomen gaf de tuin bij aanplant meteen al een volwassen indruk. Een keuze die wel degelijk een groot verschil maakt.

Luchtige en landelijke begrenzing
Wat de overige aanplantingen betreft, noteren we nog een groenstrook met heesters. Deze garandeert niet alleen de privacy, maar trakteert de vogels ook op bessen en biedt nestelmogelijkheden. Een rijtje knotwilgen met Groot Hoefblad langs de sloot creëert dan weer een luchtige en landelijke begrenzing van de tuin, geheel in lijn met het concept van de boerderijtuin. Daarnaast zijn er nog de terugkerende wintergroene blokhagen die de tuin verdelen en structuur geven. Er is in deze tuin ruimte voor de grilligheid van de natuur, weliswaar in combinatie met meer architectonische en strakkere elementen. Een harmonieuze symfonie waarin natuur en ontwerp elkaar perfect weten te versterken.

Wellnesstuin de luxe
Dat dit ook een tuin is met hoog wellnessgehalte, lijdt geen twijfel. Bovenaan het verlanglijstje: een Biotop zwemvijver met biologisch zuiveringssysteem. Voorheen had de opdrachtgever een tuin met een zwembad, maar vooral in de winter bood het bad met afdekking niet meteen de gewenste aanblik. Men wilde ook buiten het zwemseizoen iets moois om naar te kijken, ook vanuit de woning. “Net daarom heb ik de plantzone, voor natuurlijke zuivering van het zwemwater, op de centrale zichtlijn van het huis gesitueerd.” De schijnbaar zwevende staptegels in robuust Schellevis beton – die zwem- en plantgedeelte esthetisch scheiden – zorgen voor een architectonische meerwaarde van deze ‘natte buitenzone’. Net als de strakke vlonder in hardhout die tevens dienstdoet als zonnedek. De plantzone wordt achteraan begrensd door een wit gestucte muur met geïntegreerde watergoten, op maat gerealiseerd in roestvrij staal. De geïntegreerde verlichting zorgt, net als een aantal andere zorgvuldig ingeplande lichtpunten en downlighters, voor sfeer van zodra de duisternis valt. Een tuin die mag en zal gezien worden, op elk moment van de dag.

Pizza van de chef
Even afspoelen voor of na het zwemmen? Dat kan onder de vaste tuindouche. Aan comfort geen gebrek. Zelfs een heuse wellnesshoek met spa mocht niet ontbreken. Vlak bij de zwemvijver kwam er nog een bergruimte met hardhouten pergola en genoeglijke loungehoek waar men de tijd even mag vergeten. Straks staat er misschien wel pizza op het menu, vakkundig gebakken in de indrukwekkende houtoven. Zowel het bijgebouw als deze ingebouwde pizzaoven met berging zijn uitgevoerd in de stijl van de woning. Zo herkennen we dezelfde elegante daklijsten uitgevoerd in hetzelfde plaatmateriaal. “Nog een voordeel van een nauwe samenwerking met de bouwkundig architect van de woning”, vult Peter van der Velden aan. “De materialen kunnen perfect op elkaar worden afgestemd en zelfs samen worden aangekocht. Dit komt niet alleen het esthetische resultaat maar ook de efficiënte manier van werken ten goede.”

 

 

Meer lezen over luxe tuinen door de beste hoveniers van Nederland, outdoor design et exclusieve terrasideeën? Bestel Chic Gardens, the Dutch edition 2020.


Tekst: Eva Goossens

Peter van der Velden Exclusieve Buitenruimtes
www.petervandervelden.nl

Munter Tuinprojecten
www.muntertuinprojecten.nl

 

Geef een reactie