Ruimtelijke eenheid

Zwevend boven het gazon als een glinsterend glazen schip in de zon, ligt deze 
moderne stadsvilla met twee patio’s. 
Een uitgesproken architectonisch ontwerp dat ook tot uiting moest komen in het 
tuinontwerp. Een glooiend grasveld, een strak hagenkader en enkele sculpturale bomen vormen de ingrediënten voor deze unieke totaalcompositie.
Landschapsarchitect Ruud Dubbeld van MTD Landschapsarchitecten uit ’s Hertogenbosch 
ontwierp de tuin rond deze moderne stadsvilla in Goirle. De villa – naar een ontwerp van Jacques de Brouwer / Bedaux & de Brouwer architecten - omvat twee bouwlagen: 
een eerste boven het maaiveld en een tweede met de slaapvertrekken en sanitair onder het maaiveld. Het begane grondniveau is opgehoogd met ongeveer 0,50 meter waardoor 
de woning lijkt te zweven boven het grasveld. Gilberte Claes – interieurarchitect en meubelontwerper – ontwierp het interieur van deze villa. Haar passie voor 
Scandinavisch design en haar voorliefde voor het werk van Poul Kjaerholm kwamen in 
deze prachtige moderne architectuur volledig tot hun recht.

“De woning is een behoorlijk uitgesproken ontwerp. Dat moest op een bepaalde manier 
ook tot uiting komen in het tuinontwerp. De beleving van de tuin moest als een 
ruimtelijke eenheid nog versterkt worden. In het ontwerpproces stond een intensieve 
samenwerking tussen opdrachtgever, architect en landschapsarchitect centraal. 
Hierdoor konden architectuur en tuin vanuit één integraal concept tot op 
detailniveau worden uitgewerkt”, vertelt Ruud Dubbeld.
De tuin heeft een bijzondere relatie met de woning en ook omgekeerd. Het werkt in 
twee richtingen. Vanuit de woning heb je volledig contact met de tuin en vanuit de 
tuin zie je reflecties van de tuin weerspiegeld in de woning. Daar zitten bovendien 
twee patio’s. Een eerste patio verbindt de twee bouwlagen met elkaar en zorgt voor 
licht in heel de woning. Deze patio is volledig omsloten door de woning en zo krijg 
je binnen een mooie buitenbeleving. Een tweede patio - een halfopen patio op het 
niveau van keuken en woonkamer - is voorzien van een houten vloer. Deze buitenkamer 
vormt een beschut terras en groeiplaats voor een oude olijfboom. Hier staat de 
eettafel en een zonnedoek creëert wat schaduw op het terras. “De twee patio’s zorgen voor een extra dimensie aan het binnen-buitengevoel. Door de overgangen daarin 
ontstaat een soort spanning tussen het gebouw en de buitenruimte. We hebben 
geprobeerd hieraan verschillende belevingen te geven. Als je binnenzit, krijg je ook nog een stukje buiten mee”, verduidelijkt Ruud.