DE KLOK RONDGENIETEN!

Amper één maand had Tuinonderneming Monbaliu nodig om deze betoverende achtertuin inOudenburg te realiseren. Sindsdien nodigt hij uit tot veelzijdig tuingenieten. Passende verlichting zorgt ervoor dat duisternis nooit een spelbreker is.

Een foto met zicht op een weids landschap, het is een perfecte trompe l’oeil met absolute meerwaarde voor deze slechts 200 m² grote achtertuin. “Het gebeurt vaak dat bezoekers verbaasd reageren op het doorzicht dat we in deze tuin wisten veilig te stellen. De koeien lijken inderdaad binnen te kijken, maar het is en blijft een foto, nog wel eentje genomen op het landbouwbedrijf van mijn ouders. Ik heb wat met die koeien”, lacht Bart Monbaliu. Maar belangrijker dan dat, de locatie van de tuin, in een landelijk dorp twee kilometer ten zuiden van het West-Vlaamse Oudenburg, maakt deze illustratie totaal passend. Het geeft deze tuin de ruimtelijkheid die hij verdient.

Bart creëerde een intieme gezinstuin, die absoluut niet laat voelen dat links, rechts en achter ervan stallingen en bedrijfsgebouwen staan. Twee tuinwanden kregen een stijlvolle drie meter hoge taxushaag. Op de derde tuingrens bouwde hij een tuinmuur, die net als de gerenoveerde landelijke woning, een stevige steunbeer kreeg, kwestie van in sfeer totaal mee te zijn en te bedriegen in leeftijd. Ervoor drie strak in vorm gehouden leiperen. Ze lijken er al decennialang te groeien, toch is het maar één jaar. Ze hadden er namelijk al een plantageleven opzitten voor ze voorbereid werden op tuingebruik. Zo ingesloten slaagt de tuin perfect in zijn missie: het jaarrond laten genieten. Een spiegelzwembad gaat daarbij voor constante uitnodiging tot watertrappelen voor de nog kleine kinderen van het gezin en volwaardig zwemmen of zonnen op een watersofa door de ouders. In het water geen chloor of zout. Het water wordt zuiver gehouden door een bioplus ionisator. Wanneer niet gebruikt, zorgt het water voor een weerspiegeling van zowel zon als wolken en tuinomgeving. Bart werkte daarom de zwart omrande zwemkuip af met antracietkleurige polypropyleenbekleding. Die laat het water bij zonneschijn aangenaam blauw kleuren, maar bij bewolking net meer spiegelen.

Achter het zwembad een even brede, maar ondiepe plantenvijver. De moerasvegetatie vormt de voorgrond voor de foto met weids uitzicht en linkt met een vaste plantenborder. Die border gaat tuinbreed voor het waarneembaar maken van seizoenen. De combinatie van zwenkgras (Festuca Mairei), rode zonnehoed (Echinacea), Russische salie (Perovskia) en ijzerkruid (Verbena bonariensis) versterken daarbij elkaars eigenschappen. Vooral het zwenkgras beweegt speels mee bij de minste wind en zorgt daardoor voor een mooi contrast met de onbeweeglijke, laag gehouden heestermassieven links en rechts van het zwembad. Bart koos bewust voor hulst. “Niet zomaar een hulst, maar de Ilex mesaervae, omdat die een prachtige diepgroene kleur heeft. Hij laat zich bovendien heel goed in vorm houden, is karaktervol en geeft net als andere hulsten amper bladval.”

Vormentaal was ook zijn belangrijkste criterium bij de keuze van de vier solitaire bomen, noem het eerder meerstammige heesters. Koelreuteria paniculata (vernisboom), Acer griseum (papieresdoorn), Acer buergerianum en Pyrus salicifoilia ‘Pendula’ (wilgbladige treurpeer) kwamen als best passend naar voren. Grondspots zorgen ervoor dat de bomen ’s avonds hun bekoorlijk stammenspel ten volle uitspelen en dat het hele jaar door. ’s Zomers lichtelijk gemaskeerd door hun bladeren, ’s winters zonder ook maar enige gêne voor hun naaktheid.

“Verlichting in een tuin is ontzettend belangrijk”, klinkt Bart overtuigend. “Niet alleen om op warme zomeravonden lang en gezellig van het buiten zitten te genieten, maar ook en vooral bij een woning waar je – zoals hier – grote ramen hebt en de tuin dus ook bij minder aangenaam weer bekijkt en beleeft.” Bart installeerde daarom hoogkwalitatieve verlichtingselementen. Voor de bomen werden het BEGA-grondspots, voorzien van COB-leds. “Ze combineren een sterke bundel warm wit licht, met laag energieverbruik en lange levensduur.”

Idem voor de lichten aan de zithoek bij woning en zwembad. Twee laag gehouden spots zijn er onopvallend ingewerkt in de haag. Ze doen waar ze voor bedoeld zijn. Licht geven, zonder zelf op te vallen! In het zwembad RGB-ledstralers. Met een eenvoudige druk op de knop kan de kleur aangepast worden, waarbij rood, geel en blauw sterker dan weer zwakker kunnen ingesteld worden, naargelang de sfeer die er op dat moment moet heersen.

Bij het eigenlijke terras geen vast verlichtingselement, maar een Sampei van Davide Groppi, een lamp op voet van 2,5 meter hoog. Met slechts een bescheiden armatuur verlicht ze de cassecroute picknicktafel tafelbreed terwijl de tuineigenaars, al dan niet in gezelschap van vrienden en familie, er gezellig tafelen. Dit terras is de buitenvariant van hun eetruimte binnenshuis, even gastvrij uitnodigend met een aposteltafel goed voor twaalf gasten. Hier is het echter allemaal meer groen en bloeiend aangekleed dan binnen.

Drager van zo veel tuingastvrijheid en tegelijk extra charmant in kleur en stijl, is wat gerust tuinparket mag heten. Padoekplanken liggen maatvast gelijnd en sluiten op de millimeter aan bij zowel de strakke zwembadrand, als de organische vormen van de plantmassieven. Het parket vervult zijn functie meesterlijk: onopvallend aanwezig zijn, maar tegelijk klasse uitstralen. Idem voor de oestergrijze kleiklinkers die uitnodigen tot – het kan inderdaad – rondwandelen in de tuin en verrast worden door totaal andere zichten. Zoveel variatie, maar ook gezelligheid  – en dat terwijl de tuin slechts een minimum aan onderhoud vraagt – zorgen ervoor dat hij waarde en kwaliteit heeft waar heel wat grotere tuinen alleen maar van kunnen dromen. Bart Monbaliu heeft daarmee een nieuwe norm gezet in tuinenland. Nieuwe stadsontwikkelingen mogen verder gaan voor kleine tuinoppervlakte. Aan tuinluxe hoeft daarbij nooit meer ingeboet te worden.

 

Informatie: www.tuinondernemingmonbaliu.be en www.biopool.be

 

Geef een reactie