HAAL EEN STUKJE ZIMBABWE IN HUIS

Met de stenen en metalen (tuin)beelden van Wereldbeeld

Wereldbeeld, en dit mag je letterlijk nemen, viert op 2 september 2017 zijn 20ste verjaardag. Sinds 1990 importeert oprichtster Veerle Van Raemdonck namelijk beelden en artisanaat vanuit verschillende hoeken van de wereld. Geïnspireerd door Zimbabwe en creatief ondersteund door de Afrikaanse kunstenaars Julius en Cloppas organiseert ze ook workshops. Een primeur, want ze is de enige in België die dit doet. 
De wereld in beeld
Verschillende steensoorten uit Zimbabwe, albast uit Spanje, speksteen en serpentijn uit Indië en kwalitatieve gereedschappen uit Italië, Engeland en Duitsland. Dat zijn de ingrediënten van de beeldhouwwerken van Wereldbeeld. Begin jaren 90 kwam Veerle Van Raemdonck in aanraking met de Shona-kunst in Zimbabwe tijdens haar omzwervingen in Afrika. Het land, de bevolking en de kunst intrigeerden haar. Dit leidde tot het ontstaan van Wereldbeeld dat kunst en artisanaat uit Zimbabwe importeert en verkoopt.
Niet Veerle, maar Julius en Cloppas vormen het creatieve brein achter de beeldhouwwerken. Ze behoren dan ook tot de beste beeldhouwers van Zimbabwe. Veerle beslist op haar beurt over de materialen. Zo reist ze jaarlijks naar Afrika om er zelf stenen te kiezen en andere materialen uit te zoeken. Ze kent de kunstenaars persoonlijk en geeft hen een eerlijke prijs.

Gerenommeerde musea
Ondertussen heeft Shona-kunst ook zijn weg gevonden naar grote gerenommeerde musea zoals het Museum Of Modern Art in New York en het Parijse Musée Rodin. De wereldberoemde schilder Picasso was een fan, net als Charles, de prins van Wales. Zimbabwaanse beeldhouwkunst kan je ook al enkele jaren in België bewonderen. Vlak aan het Driegoten-natuurgebied in Hamme is er een beeldentuin en galerij waar je volop kan genieten van verschillende kunstwerken.

Workshops
Tijdens de lente en zomer kan je onder begeleiding van Julius en Cloppas leren beeldhouwen bij Wereldbeeld. Jaarlijks zakken zij af naar België om je de kneepjes van de beeldhouwkunst te leren tijdens een tweedaagse workshop.

Een hart voor Zimbakids
De vele reizen naar Zimbabwe leidden tot meer dan een langdurige samenwerking met de plaatselijke kunstenaars en beeldhouwers. Zo richtte Veerle samen met enkele vriendinnen de vzw Zimbakids op om de kinderen in de gemeenschap te ondersteunen. Deze vzw steunt het plaatselijke weeshuis en zamelt fondsen in ter ondersteuning van een 300-tal wees- en pleegkinderen.



Geef een reactie